KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK

2021 ŐSZI PROGRAMJAINK

2021 őszén az alábbi tárlatvezetésekkel várjuk Látogatóinkat. A programok részleteiről a cikkben olvashat.

 

Goldberger-galaxis

A Goldberger… Család, textilgyár, brand. Egy világhírű magyar gyár és a mögötte álló tragikus sorsú család történetét ismerhetik meg tárlatvezetésünk résztvevői. 

Időpontok: 

2021. október 6., szerda 11.00-12.15

2021. november 17., szerda 16.00-17.15

 

A titokzatos lyukkártya: Jacquard

A múzeum Jacquard-terme ez alkalommal szakmai tárlatvezetéssel kerül bemutatásra, melynek során feltárul a szövött, mintás textil rejtélye, a figurális kárpit- és szőnyegalkotás műhelytitka és világossá válik egy középkori típusú tervező- és szövőműhely működése is.

Időpont: 2021. október 22., péntek 16.00-17.00

 

A KÉK POR története, avagy mivel kékítettek elődeink?

A specifikus, festékekre fókuszáló program során kék ásványokkal, pigmentporokkal és festékekkel ismerkedünk, valamint találkozunk a multifunkcionális felhasználású indigóval, amely évezredek óta a kék színű textilek (kékfestők) és táblaképek, falfreskók festékanyaga.

Időpont: 2021. november 5., péntek 16.00-17.00

 

A tárlatvezetések ingyenesek, max. létszám: 15 fő.

Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

A programokon védettségi igazolvány felmutatásával lehet részt venni. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI - INGYENES BELÉPÉS 2021. SZEPTEMBER 18-ÁN

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2021. szeptember 18-án, szombaton ingyenes a belépés a Goldberger Textilipari Gyűjteménybe, amely a Goldberger-család egykori lakóházának, valamint az abból kinövő, világhírű textilgyárának eredeti helyszínén található. 

Goldberger Ferenc az óbudai fő utcában vásárolta meg azt az 1750 után épült, jellegzetes egyemeletes barokk épületet, amely ma múzeumként funkcionál. A ház alsó szintjén 1776-ban nyitotta meg textilboltját, majd 1784-ben itt rendezte be kékfestő műhelyét. Az emeleti szobákban a család lakott. Goldbergerék folyamatosan bővítették a festőüzemüket, újabb épületszárnyakat vásároltak és emeltek, mígnem az 1842-es gyári privilégium elnyerésekor már két épülettraktussal rendelkeztek, amelynek elválasztó tengelye a későbbi Fényes Adolf utca volt.

Az eredeti kékfestő üzem épületében kapott helyet „A Goldberger” című kiállításunk, amely a textilgyáros család és vállalkozásuk két évszázados történetét mutatja be számos interaktív elem segítségével. Öt korszakon keresztül lehetünk szemtanúi egy néhány fős manufaktúra világhírű textilgyárrá fejlődésének, majd az államosítás utáni időszaknak egészen 1997-ig, a gyár végső bezárásáig.

A Goldberger Textilipari Gyűjteményben egy különleges szövőműhely is látható, amelyet a 19. századi gyárépület egyik szárító- és kikészítőhelyiségében alakítottak ki. E teremben egy működőképes, lyukkártya vezérlésű Jacquard szövőgép kerül bemutatásra, amelynek alsó része a 19. században, szövőfeje pedig 1910-ben, a Láng Gépgyárban készült.

A terem téglafalában egy eredeti Kovács Margit kerámia dombormű is látható, amely P. Szabó Éva aranykoszorús takácsmesternek és textiltervező iparművésznek állít emléket, annak 1937-es műhelyalapítására emlékezve.

A Kulturális Örökség Napjai teljes kínálatát itt találja.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

LÁTOGATÁSI REND

Kedves Látogatóink!

 

2021. május 18-tól a Goldberger Textilipari Gyűjtemény ismét a megszokott nyitvatartási rendben látogatható. A 2021. július 5-én hatályba lépő 365/2021(VI.30.) Kormányrendelet értelmében az alábbi szabályokat kérjük betartani:

- Kiállításunk egyéni látogatás keretében védettségi igazolvány nélkül is megtekinthető.

- A kiállítóterekben, zárt térben megvalósuló csoportos programokon, rendezvényeken (tárlatvezetések, előadások) továbbra is védettségi igazolvány vagy az EESZT mobilalkalmazás, valamint személyi igazolvány együttes felmutatásával lehet részt venni. A belépési jogosultság ellenőrzése a recepción történik, amely során a múzeum személyes adatokat nem rögzít.

- Szabadtéri programjainkon, városi sétáinkon védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni. 

- Látogatás során továbbra is javasoljuk a maszk viselését, valamint a 1,5 m biztonságos távolság betartását. 

 

Köszönjük együttműködésüket, szeretettel várjuk Önöket kiállításunkon, programjainkon!

ÖNÁLLÓAN JÁTSZHATÓ NYOMOZÓS JÁTÉK!

Légy a GépÓvó Liga tagja!

Kiállításunk megtekintése közben önállóan játszható, időutazós, nyomkeresős játékot kínálunk Látogatóinknak!

Egy messzi-messzi jövőben, sorozatos balszerencsék következtében a korábban fejlett technológia ismét a 18-19. századi ipari forradalom korához vált hasonlóvá. A társadalom két részre szakadt: a gépellenes Gépromboló Mozgalomra és a fejlődést támogató GépÓvó Ligára. Egy feltaláló barátod levélben kér tőled segítséget. A játék során kövesd az utasításait, a kiállítás segítségével utazz vissza az időben, hogy a technikatörténeti információkat felhasználva megfejthesd a titkos kódot. Így fény derülhet annak a személynek a nevére, aki fontos ismeretekkel szolgálhat a GépÓvó Liga számára. A rejtvényfejtésért cserébe Goldberger-kitűző jár!

A játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt bármikor, előzetes regisztráció nélkül, belépőjegy váltása mellett ingyenesen használható. III. kerületi lakosoknak a belépés is díjtalan.

A szükséges eszközök, a játék végén pedig az ajándék kitűző a recepción vehetők át.

Időtartama kb. 60 perc. Ajánlott életkor: 10-99 éves korig

EGY ÚJABB TEHETSÉGES MŰVÉSZ A GOLDBERGER TEXTILGYÁRBAN: ZALA TIBOR

Zala Tibor olyan, tehetséggel megáldott művészek sorába tartozott, akik többféle művészeti végzettség és tudás birtokában, számos művészeti területen és műfajban magas szinten kamatoztatták képességeiket. Zala alkalmazott művész, festő- és grafikusművész, jegyzett plakáttervező volt, foglalkozott falikárpit (gobelin) tervezéssel, készített kerámiát, valamint könyvillusztrációk hosszú sora került ki a kezei alól.

P. SZABÓ ÉVA: ÓCEÁN

Az 1938-1939-es évek igen termékenyen teltek P. Szabó Éva textiltervező iparművész életében. Számos mintás nyomott anyag került ki a kezei alól, amelyeket ekkor már a Goldberger gyárban nyomtatott le. 1938-ban norvég megrendelésre, de a Goldberger nyomóműhelyében készítette el az ÓCEÁN fantázianevet viselő textilt. Az ÓCEÁN és a különböző országok hajóit bemutató OSLÓ, másnéven HAJÓ nevű nyomott szövet lakástextilként, elsősorban függönyként, továbbá bútorszövetként került forgalomba.

GOLDBERGER FRIDERIKÁRA EMLÉKEZÜNK

A híres óbudai textilgyár tulajdonos Buday-Goldberger Leó egyetlen leánygyermeke, Goldberger Friderika 102 évvel ezelőtt, Budapesten született. A Magyar Királyi Állami Erzsébet Nőiskola magántanulója, majd ezt követően a híres Szekeres Margit Leánylíceum diákja volt. Goldberger Leó későn született lánya elmondásából megismerhető, hogy két fiú testvérével ellentétben, édesapja őt igen szigorúan nevelte. Az okos és igen művelt apa azt szerette volna, ha lánya egyedül is, minden körülmények között megállja a helyét az életben, ezért Friderika gyalog vagy busszal járt apja gyárába, drágább ruhákat és ajándékokat is csak ünnepek alkalmával kapott.

1948-ban a Goldberger gyár államosítását követően a család elhagyta Magyarországot, Friderika Franciaországba költözött és ott kezdett új életet. Itt indította be textiltervezői vállalkozását, amely évtizedeken keresztül prosperált, megteremtve a család számára a biztos egzisztenciális alapokat.

Goldberger Friderika az 1990-es években visszatért Magyarországra, hogy családja és szeretett apja óbudai textilfestőgyárát, valamint a Vörösmarty tér 4. szám alatt álló egykori otthonukat is meglátogassa.

2021. február 23-án hunyta le szemeit örökre. Nyugodjon békében!

KARANTÉMA - FÉLTETT KINCSEINK, A MINTAKÖNYVEK

A mintakönyv olyan mesterségeket és szakmákat, valamint azok produktumait bemutató kézikönyv, amely elemi ismereteket közöl és elsősorban oktatási célokat szolgál. Európában már a középkorban készültek kézzel írott és rajzolt kézikönyvek, amelyeket szöveges magyarázatokkal és színes ábrákkal illusztráltak.

KARANTÉMA - RECYCLING ÉS COMICS

Recycling válltáskánk több szempontból is szorosan kapcsolódik a városi kultúrához. A 2000-es évek közepén készült, nagy tömegben fennmaradó műszaki textilből, reklámponyvából, ipari varrógéppel varrt ponyvatáska az amerikai nagyvárosban megszületett, klasszikussá vált képregény, a Batman grafikáit használta fel illusztrációként, amely a mélyebb tartalmak megjelenítése érdekében a képzőművészetet integrálja eszköztárába. Így nemcsak a matéria válik újrahasznosítottá, hanem egy régi képregény szimbólumrendszere segítségével válnak elevenné az aktuális társadalmi kérdések.

KARANTÉMA - A FÜGGETLEN NŐ TEXTILJE: A GOLDBERGER BEMBERG PARISETTE

Az öltözködés és lakáskultúra több évezredes története során a tiszta, valódi hernyóselyem a luxussal és a fényűzéssel kapcsolódott össze, amely az arisztokrácia privilégiuma volt. Az 1920-as években a textilgyárak kísérletezéseinek eredményeképpen már megjelentek a szintetikus festékkel színezett és mesterséges szálasanyagból előállított műselyem variánsok. 1925 körül a németországi Bemberg műselyemgyárban találták fel azt a „Bemberg” néven számontartott műselyemfonalat, amelyre Goldberger Leó kizárólagos szabadalmi jogot vásárolt, majd a selyemfonal néhány évig tartó tökéletesítése után, 1929-ben piacra dobta a kor minden igényét kiszolgáló különleges termékét, a Goldberger Bemberg Parisette-t.

KARANTÉMA - F. GYÖRFFY ANNA – EGY FIATAL ILLUSZTRÁTOR A GYÁRI TERVEZŐASZTAL MELLETT

Talán kevesen tudják, hogy az 1920-1930-as években számos iparművész dolgozott a magyar gyárak tervezőasztalai mellett textilmintarajzolóként, designerként. F. Györffy Anna, a később híres mesekönyv-illusztrátor alig 20 évesen került a Goldberger Textilgyár Arany János utcai műtermébe, grafikusként.

KARANTÉMA - GOLDBERGER VÉDJEGGYEL ELLÁTOTT FEHÉR VÉG VÁSZON, 1930 KÖRÜL

A 20. század elején a városi hölgyek, asszonyok számára többféle mód kínálkozott a ruhaanyag, lakástextil beszerzésére. Az egyik az volt, hogy a gyárak mintaboltjaiban megvásárolták a festett, nyomott, vagy éppen szövött textileket. A fehérnemű, a nyári ún. kartonruha, a lakástextília alapanyagát általában a festett, színes, nyomott pamut- vagy lenvászon jelentette. A mintás szövetek beszerzésére a gyári mintaboltok mellett a szatócsboltok, illetve a differenciáltabb, csak textilre szakosodott méteráru boltok adtak lehetőséget.

KARANTÉMA - A VIRÁGZÓ TEXTILEK KULISSZATITKAI

Vajon ki áll a gyönyörű, nyomott, mintás textilek mögött, ki álmodja és tervezi meg a végeláthatatlan színes kelmefolyamokat, amelyek télen-nyáron öltöztetik a hölgyeket és asszonyokat, valamint pompát biztosítanak az otthonok számára a végekbe tömörített függönyanyagok, pamutkelmék és delinek sorából? A mai posztunkban egy rég elfeledett mesterség nyomába szegődünk, amelyet a Goldberger gyárban már az 1910-es években professzionális keretek között űztek.

KARANTÉMA - 18. SZÁZADI DIVAT A KÉKFESTŐ ÉS KARTONNYOMÓ DÚCOKON

A kiállításunkban látható nyomódúcok több műhelyből, városból és felhasználási területről származnak. Vannak olyanok, amelyek a vidéki, paraszti kultúra egyszerűbb, puritánabb mintáit mutatják, mások a magyar népművészet barokkal és klasszicizmussal összeölelkező mintakincseire kínálkoznak példaként.

KARANTÉMA - DIVATOS GOLDBERGER MINTÁK AZ EZREDÉVES KIÁLLÍTÁSON

Az 1896-ban megnyílt kiállítássorozat alkalmából Goldbergerék nemcsak színes, nyomott mintás kelméiket mutatták be, hanem egy, kifejezetten erre az alkalomra tervezett díszes albummal is készültek.

KARANTÉMA - SZOKATLAN MINTÁK EGY REGGELIZŐABROSZON

Kiállításunk háztartási- és lakástextileket bemutató blokkjában van egy kékfestő asztalterítő, egy ún. reggelizőabrosz, amely a magyar mintakincsektől kissé idegen, a bemutatott korszaktól pedig későbbi, ám stílusában azzal azonos.

KARANTÉMA - JACQUARD: TEREM, GÉP, MŰKÖDÉS

Múzeumunk „Jacquard teremként” funkcionáló helyisége eredetileg a Goldberger gyár egyik terme volt. A terem kialakításakor a magas gép elhelyezésén túl egy itáliai takácsműhely rekonstruálása volt a cél. Az itt látható Jacquard szövőgép 1910 körül, a Láng Gépgyárban készült. A Goldberger gyár kelenföldi üzemében Jacquard gépsorok dolgoztak és ontották magukból a rendkívül változatos szövött kelméket. 

KARANTÉMA - EGY IPARI ÓRIÁS: A HENGERNYOMÓGÉP

Az óbudai Fényes Adolf utcából nyíló, jelenleg irodaházként működő épület (anno a Budaprint Kereskedelmi Igazgatóság) udvarán óriási, hengerekkel ellátott gép magasodik a szocreál épületek között. Mintha az ipari forradalom korából felejtette volna ott valaki. Az arra sétáló látogató rácsodálkozik, vajon honnan és hogyan kerülhetett oda ez a gépezet, amely nem köztéri szobor és nem is műalkotás.

KARANTÉMA - A VÉSNÖK ÉS MESTERSÉGE

A vésnök egy mára eltűnőben lévő szakma, amelyet a maga korában nagy becsben és tiszteletben tartottak. A magyar textilgyárakban a vésnökök magas fizetést kaptak, és rangban a mintás textileket megálmodó, vagyis az egész gyári tervezés művészi alapját megalkotó textilminta-rajzoló iparművészekkel egyenértékűek voltak. De mit kellet tudnia, milyen képességgel (ma úgy mondanánk: „skillekkel”) és végzettségekkel kellett rendelkeznie egy vésnök mesternek?

KARANTÉMA - KÉKFESTÉS ÉS PIGMENTNYOMÁS

A kékfestéshez két tényező együttes alkalmazása szükséges: egyrészt az Indiából importált indigo tinctoria nevű növény leveleiből és egyéb anyagokból készült (természetes) indigó receptje, másrészt az előzetesen rezervnyomással megmintázott vászon. Létezett azonban egy másik nyomási technológia is, amely szintén többezer éves hagyománnyal bír: ez a kartonnyomás, más néven pigmentnyomás.

KARANTÉMA - P. SZABÓ ÉVA HENGERNYOMOTT TEXTILTERVE

Az 1930-as években a színes, nyomott és szövött mintás textilek virágkorukat élték. Divatos eljárás volt, hogy a gyár hírnevének növelése érdekében független textiltervezőket is meghívtak egy-egy mintakollekció megtervezésére. P. Szabó Éva, európai hírű nyomott- és szövöttanyag tervező iparművész is készített terveket a Goldberger gyár számára.

SZÜLINAPOZZ A GOLDBERGERBEN!

Pénteki zsúr a Goldbergerben!

Születésnapi kalandra indulunk az egykori Goldberger gyár falai közt. Az ünnepelt vezetésével izgalmas próbák elé állunk, hogy teljesítsük küldetésünket és megszülessen a mintázott textil és a hőn áhított ajándék.

A kaland során megtudjuk milyen is volt az élet a kékfestő műhelyben, a Goldberger gyárban és elkészítjük és kipróbáljuk saját nyomódúcunkat.

 

A születésnapi zsúr péntekenként 13:00 és 17:00 között kérhető.
A múzeumi foglalkozás időtartama körülbelül 90 perc, amit zsúrozás, tortázás követhet.
A foglalkozás díja 20.000 Ft, a zsúrra torta és minden egyéb étel-ital behozható.

 

Bővebb információt kérhet:

Szundi Anett 

1 / 250 1020

szundi.anett@obudaimuzeum.hu

 

 

IMÁZSFILM A GOLDBERGERRŐL

Elkészült a Goldberger Textilipari Gyűjtemény imázsfilmje! A kétperces kisfilm lenyűgöző felvételekkel, könnyed hangulatban és lüktető ritmusban mutatja be a múzeum értékeit, a látogatás sokszínű élményét. Az imázsfilm itt tekinthető meg.

Az imázsfilm rövidített, 45 mp-es változata itt tekinthető meg.

 

KÖNYV BUDAY-GOLDBERGER LEÓ ÉLETÉRŐL

Guba Ildikó: „A halál nem program” Buday-Goldberger Leó élete című könyve különböző nézőpontokon keresztül – családfő, közéleti ember, gyáros, zsidó, filantróp, politikus, fogoly – mutatja be az olvasónak nem csupán a zseniális, de néha rideg pénzembert, hanem a gondokkal küzdő családapát és férjet is. A könyv megvásárolható a múzeum boltjában. Ára: 1900 Ft.