KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2015. SZEPTEMBER 19-20.

Szeptember 19-én különleges programra invitáljuk látogatóinkat. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény rendhagyó tárlatvezetéssel csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz.

A különleges tárlatvezetés középpontjába egy óbudai zsidó gyáros család története és a gyárat világhírig vezető Goldberger Leó kerül. A család sorsán keresztül a magyar zsidóság története is kirajzolódik.

A tárlatvezetést a Goldberger gyár eredeti helyszínén – „A Goldberger…” című állandó kiállításban – Felbermann Judit, az Óbudai Múzeum igazgató-helyettese és Guba Ildikó „A halál nem program…” című Buday-Goldberger Leó életét feldolgozó könyv szerzője tartja.

A könyv, amely az Óbudai Múzeum kiadásában jelent meg, több különlegességgel bír. Egyrészt eddig nem kutatott források alapján készült, másrészt Goldberger Leó – az EMBER – portréját rajzolja meg páratlan sikerein, szerteágazó emberi kapcsolatain és tragikus halálán keresztül.

A tárlatvezetésen az érdeklődők számára lehetőség nyílik a szerzőtől kérdezni és a könyvet megvásárolni.       

 

Időpont: 2015. szeptember 19. szombat, 15 óra.

A program ingyenes.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény egész hétvégén ingyenesen látogatható.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

 

 

Dr. Buday-Goldberger Leó (1878 - 1945)

Óbudán született 1878-ban, nagy múltú zsidó családban. Dédapja, Goldberger Ferenc az 1700-as évek közepén Cseh- és Morvaországból települt be és megnyitotta Óbuda első kékfestő műhelyét. A kis műhely az évtizedek alatt hatalmas gyárrá fejlődött. A család 1867-ben nemesi címet kapott Ferenc József császártól.

Goldberger Leóra - másodszülött fiúként - édesapja nem a gyári tradíciók folytatójaként tekintett, ezért inkább jogi pályára irányította. 1900-ban Lipcsében avatták a jogtudományok doktorává. Bátyja, Antal váratlan halála miatt azonban elhagyta a jogi pályát és a generációk óta családi irányítás alatt álló gyár vezetőségének tagja lett. Apja halálával, 1913-ban átvette a gyár teljes irányítását, majd radikális modernizálásba kezdett. Kiváló gazdasági érzékkel fordult mindig az innovatív, korszerű technológiák felé. Több mint négy évtizedes tevékenysége során a textilgyárat jelentősen bővítette és világcéggé fejlesztette. A két világháború közötti korszak gazdasági és társadalmi életének meghatározó alakja volt. 1944. március 19-én, a német megszállás napján a Gestapo letartóztatta, és hamarosan a mauthauseni koncentrációs táborba került. Végletekig legyengült állapotban, a tábor felszabadításának napján vesztette életét 1945. május 5-én.

1948-ban a 170 éve, öt generáció óta családi tulajdonban és irányítás alatt álló, világhírű Goldberger textilgyárat államosították. Goldberger Leó leszármazottai azóta külföldön élnek.

A volt gyár helyén ma a Goldberger Textilipari Gyűjtemény mutatja be a Goldberger család, a gyár és a textilipari technológiák kétszáz éves változásának történetét.

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK