MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2015

2015. szeptember 28-november 15. között kerül megrendezésre ismét a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat, színes, szórakoztató, egyedi programokat kínálva. A Goldberger Textilipari Gyűjteményben borkóstolóval egybekötött divatbemutató, Jacquard szövőgép és a kékfestés titkai várják a széles nagyközönséget.

 

Programjaink:

 

2015. október 10. szombat 14 óra

Goldberger Kéktúra – rendhagyó tárlatvezetés

A kékfestést - az eljárás különlegessége miatt - mindig egyfajta titokzatosság vette körül. Rendhagyó tárlatvezetésünk során a kékfestés technológiája, újításai, apró titkai állnak fókuszban. Állandó kiállításunk első két termében teszünk sétát, megismerve a kékfestés folyamatának minden apró mozzanatát a vászon előkészítésétől az áztatáson, mángorláson át a tarkázásig, végül a festésig. A 18-19. századból származó eredeti nyomódúcok betekintést adnak a kedvelt minták körébe, összeállíthatjuk az indigócsáva titkos receptjét, és az is kiderül, hogyan működik a perrotine gép, amely forradalmasította a kékfestés addig kézi erővel történő mintázását.

Időtartam: kb. 1,5 óra

A program ingyenes.

 

2015. október 15. csütörtök 18-20 óráig        A PROGRAM BETELT

Sikeres nők a Textilmúzeumban - borkóstolóval és beszélgetéssel egybekötött divatbemutató

Borkóstolóval és divatbemutatóval egybekötött esténken Vámos Magda – a Magyar Divatszövetség elnöke – beszélget sikeres nőkkel sikerről, titkokról, divatról… A kifutón a ’70-es évek sztármodelljei mutatják be öt tehetséges és sikeres divattervező őszi kollekcióját, élő zenei kísérettel. A bemutató után lehetőség nyílik a 2012-ben az „Év tokaji bortermelője” címet elnyert Bárdos Sarolta borait megkóstolni, valamint a Kemenes Cukrászat is kóstolóval várja az érdeklődőket.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Falus Ildikó, falus.ildiko@obudaimuzeum.hu vagy 1/250-1020

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a regisztrációt lezártuk, mert az előzetesen jelentkezők száma elérte a helyszín befogadóképességének határát. Köszönjük érdeklődésüket, szeretettel várjuk egyéb programjainkon!

 

2015. október 17. szombat 14 óra

Egy ikonikus fogalom: Jacquard! - rendhagyó tárlatvezetés

Rendhagyó tárlatvezetésünk végén nem mindennapi élmény: egy eredeti, több mint 100 éves Jacquard szövőgép várja a látogatókat! A program első részében megismerkedünk az egykor néhány fős manufaktúraként induló üzemmel, amelyet a Goldberger család egymást követő generációi folyamatosan modernizáltak és termékeikkel világhírű vállalattá fejlesztettek. Betekintést nyerünk az államosítást követő évtizedek történetébe is, amikor már csak nevében őrizte meg a gyár egykori fényét. A textilnyomás technológiáját, a textilipar fejlődését számos interaktív elem segít érthetőbbé tenni. A program második részeként pedig látogatást teszünk a múzeum egyik, ritkán látogatható termében, ahol az 1910 körül készített, ma is működőképes Jacquard szövőgép áll. Kuriózumként a terem falában egy eredeti Kovács Margit színes, mázas, figurális kerámia domborművet is megtekinthetnek a látogatók.

Időtartam: 1,2-2 óra

A program ingyenes.

 

Bővebb információ a programokról:

Polgár Mónika: polgar.monika@obudaimuzeum.hu vagy 1/250-1020

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK