KARANTÉMA - JACQUARD: TEREM, GÉP, MŰKÖDÉS

Múzeumunk „Jacquard teremként” funkcionáló helyisége eredetileg a Goldberger gyár egyik terme volt. Valószínűsíthető, hogy a gyár e részén szárítóhelyiség vagy kikészítőszoba, esetleg vegyes felhasználású raktár foglalt helyet.

A „Jacquard terem” kialakításakor a magas gép elhelyezésén túl egy itáliai takácsműhely rekonstruálása volt a cél. Megtartották a helyiség eredeti belmagasságát, majd ebben alakították ki fölül a fából ácsolt galériát (a takácsmester alvóhelyét), és az alsó részt, a tulajdonképpeni műhelyt és boltot. A magasan záródó, íves ablakok, az eredeti, 15. századi itáliai szövőnegyedekben az utcára közvetlenül nyíló ajtókat jelképezik. A Goldberger gyár eredeti, vörös égetett téglafalát meghagyva alakították ki a rusztikus hangulatú műhely és bolt terét, amelyet a födémnél középen álmennyezettel láttak el.

Az itt látható Jacquard szövőgép 1910 körül, a Láng Gépgyárban készült. A gépet Bacsek István takácsmester restaurálta, s hozta működőképes állapotba 2004-ben. A műtárgy minden tekintetben megfelel a Joseph Charles Marie Jacquard, francia szövő által 1805-ben feltalált szerkezetnek, amely a lyukkártya rendszerű, „vezérléses” szövés révén képes volt színes, mintás szövött anyagok, elsősorban selyem előállítására. Jacquard korai találmányával a szövést segítő zsinórhúzó fiúk nehéz, fizikai munkáját kívánta megkönnyíteni, valamint a Franciaországon kívül is mind nagyobb teret nyerő selyemszövet termelést szerette volna elősegíteni. Jacquard korszakalkotó szövőszéke az automatizált, központi vezérlésű, később a számítógépek által programozott ipari gépsorok előképeként vonult be a műszaki- és technikatörténeti gépek, ma már műtárgyak sorába. E gép képes volt színes és bonyolult minták elkészítésére is, az egyszerű szövésű és geometrikus mintájú lakástextiltől kezdve a gazdagon díszített figurális, ornamentikás, barokkos falikárpitig.

Ilyen gép a Goldberger gyár óbudai telephelyén nem működött, mivel Óbudán csak textilnyomással, textilfestéssel foglalkoztak, de a Kelenföldi üzemben Jacquard gépsorok dolgoztak és ontották magukból a rendkívül változatos szövött kelméket.

Itt megtekinthető működés közben is: https://www.youtube.com/watch?v=_ckPQqipzig

 

Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK