KARANTÉMA - EGY IPARI ÓRIÁS: A HENGERNYOMÓGÉP

Az óbudai Fényes Adolf utcából nyíló, jelenleg irodaházként működő épület (anno a Budaprint Kereskedelmi Igazgatóság) udvarán óriási, hengerekkel ellátott gép magasodik a szocreál épületek között. Mintha az ipari forradalom korából felejtette volna ott valaki. Az arra sétáló látogató rácsodálkozik, vajon honnan és hogyan kerülhetett oda ez a gépezet, amely nem köztéri szobor és nem is műalkotás.

Az 1997-ben bezárt Goldberger gyár területén számos magánterület és vállalkozás települt meg már a ’80-as évek végén. A gépezet a gyár és e masina fénykorának vége felé, 1976 után kerülhetett ki a Pamutkikészítőből a gyár udvarára, és több tonnás súlya miatt „megfeledkeztek” róla.

A 12 szín nyomására alkalmas hengernyomógép eredetileg egy francia mérnök, Bonvallet találmánya volt 1770 körül, bár a klasszikus hengernyomógép feltalálójának az angol Thomas Bellt tartották. Ő 1778-ban alkotta meg gépóriását, amely a hengernyomógép szerkezeti alapját és működésének modelljét szolgáltatta egészen a gép „haláláig”. E hengernyomógép Európában már a 18. század végén használatban volt, azonban a magyar textilfestő gyárakban (így a Goldbergerben is) csak mintegy száz évvel később, az 1880-1890-as években terjedt el igazán.

A mélynyomásos textilnyomó eljárás esetében a mintákat a mélyített, vésett rézhengerek szolgáltatják, amelyek belseje üreges: ebbe vezették a festékanyagot a tárolókból. A festék a lyukas, pontozott mintákon át került a textilre, amely a középső, nagyméretű „dob”, az ún. presszőrdob körül forgott. A rézhengereket melegítették is, ezzel segítve elő a vizes festékes anyag mielőbbi száradását. A hengernyomógép hatalmas fejlődést jelentett a textiliparban: ezzel vált lehetővé a színes, mintás nyomott kelme igazi nagyipari termelése.

Az egykori Goldberger gyár udvarán álló gép feltehetően a 19. század közepén Németországban készülhetett, és a század végén kerülhetett a festőgyár nyomóműhelyébe több társával együtt. A gyár falán a 2000-es években még látható volt a Budaprint Goldberger Textilművek felirat.

 

Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

Fotó: Óbudai Múzeum, Adattár

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK