KARANTÉMA - SZOKATLAN MINTÁK EGY REGGELIZŐABROSZON

„A Goldberger” kiállítás 1870-es évekbeli háztartási- és lakástextileket bemutató blokkjában van egy kékfestő asztalterítő, egy ún. reggelizőabrosz, amely a magyar mintakincsektől kissé idegen, a bemutatott korszaktól pedig későbbi, ám stílusában azzal azonos. A vastag, lenvászon és pamut keverékéből készült szöveten sárga és sárgás-zöldes páccal díszített minták vannak, amelyek nyomódúcai a teremben vele szemben kaptak helyet.

A reggelizőabroszok divatja az 1880-1890-es években alakult ki, és elsősorban donációs (ajándékozási), vagy emlékezési céllal készíttették az ilyen mintás nyomott és feliratos textileket. Az egyszerű, a reggelizési tárgykörből kikerült – inkább a polgári, nagypolgári, valamint a városi életmódhoz köthető – teás- és kávéskannák, csészék, cukortartók és tányérok mellett kiflik, zsömlék és perecek is gazdagítják a minták sorát. Az abroszok esetében az asztal közepén mindig valamilyen szakrális jelkép, jelen esetben egy díszes rozetta (stilizált rózsa), Mária szimbóluma látható, alatta egy dátum és egy név olvasható. Az évszám jellemzően az ajándékozás, megemlékezés vagy évforduló idejét, a név az ajándékozó családtag, barát vagy a megajándékozott nevét örökítette meg. A városi kultúra, valamint a nagypolgári környezetben való elterjedés hatására a reggelizőabroszok – a falikendőkhöz hasonlóan – nemcsak kékfestéssel, hanem színes kartonnyomással is készülhettek.

Az 1934-ben készült terítő a magyar iparművészet remekének is tekinthető, mivel a bordűr (szegélydísz) egy, a magyar középkori ötvöskincseken és az Óbudai Zsinagóga zsidó ötvöstárgyain is megjelenő, keleti eredetű ún. filigrántechnikát prezentálja. Az ezüstszálból bonyolult növényi mintahálót alkotó díszítés a néprajzi gyűjteménybe tartozó lakástextilt egy másik gyűjteménybe, az iparművészeti érdekeltségű nyomott kelmék sorába helyezi át.

 

Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

 

Fotó: Óbudai Múzeum, Sárospataki Györgyi

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK