MŰTÁRGYAK ÉJSZAKÁJA - 2021. JÚNIUS 17-19.

A 2021. június 17-19. között immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény Budapest 50 helyszínén, több mint 100 programmal várja a műtárgyak izgalmas világa iránt érdeklődő közönséget. A háromnapos fesztiválon a résztvevők betekintést nyernek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény az alábbi programmal várja látogatóit:

2021. június 18., péntek 18.00-19.00 Az „égi kék” története. A kék pigmentpor diadalútja – Tematikus tárlatvezetés és bemutató

Cölinkék, lapis lazuli, koblatkék, azúrkék… A kék szín megannyi változata, melyekben a középkorban kialakult művészeti és festészeti színhierarchia értelmében a lapis lazuli ásvány kékje vált az égi királyság, a mennyország és Mária szimbólumává. A keresztény művészetben a katolikus liturgiához kapcsolódó, a bűnbánatot, a szent fegyelmet jelképező lilás-kék, későbbiekben a lila szín is szakrális szimbólum volt. A tematikus tárlatvezetés során megismerkedhetünk a kék pigmentporok és a velük szoros kapcsolatban álló indigio tinctoria növényből nyert indigókék történetével. Egy ásványi pigmentporokat és festékeket bemutató középkori fonal- és kelmefestő műhelybe is betekinthetünk, amelynek során a kékfestés és a színes kartonnyomás technikája, továbbá a bennük rejlő „kék gőzös” ördögi erők komplex háttértörténete is világossá válik.

 

Az 194/2021. (IV.26.) Kormányrendelet értelmében programunkon 18 év felett csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, amelyet a program kezdetén a Múzeum recepcióján kérünk bemutatni. Maszk viselése ajánlott. Köszönjük együttműködésüket!

 

A Műtárgyak Éjszakája programjaira jegyvásárlás és regisztráció a fesztivál honlapján: www.mutargyakejszakaja.hu

 

 

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK