MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA - 2021. JÚNIUS 26.

Az éjszaka, amikor minden ÚJRA életre kel... Múzeumok Éjszakája 2021. június 26-án, szombaton!

Ezen a különleges éjszakán az alábbi programokkal várjuk Látogatóinkat a Goldberger Textilipari Gyűjteményben:

 

FOLYAMATOS PROGRAMOK 15.00-24.00 óráig

Retró Ruhák Tára

Csak ezen az éjszakán, egy pop-up kiállítás keretében a gyűjteményünkből próbababára költöznek kedvenc retró viseleteink! Az öltözeteken, kiegészítőkön keresztül feltárul a szocializmus világa, a gyári- és konfekcióipar, valamint a magyar textil- és öltözéktervezők munkája. Ámulni vagy megmosolyogni egyaránt ér!

Helyszín: kiállító- és fogadóterek

Légy a GépÓvó Liga tagja! – Nyomozós játék

Kiállításunk megtekintése közben önállóan játszható, időutazós, nyomkeresős játékot kínálunk Látogatóinknak! Egy messzi-messzi jövőben, sorozatos balszerencsék következtében a korábban fejlett technológia ismét a 18-19. századi ipari forradalom korához vált hasonlóvá. A társadalom két részre szakadt: a gépellenes Gépromboló Mozgalomra és a fejlődést támogató GépÓvó Ligára. Egy feltaláló barátod levélben kér tőled segítséget. A játék során kövesd az utasításait, a kiállítás segítségével utazz vissza az időben, hogy a technikatörténeti információkat felhasználva megfejthesd a titkos kódot. Így fény derülhet annak a személynek a nevére, aki fontos ismeretekkel szolgálhat a GépÓvó Liga számára. A rejtvényfejtésért cserébe Goldberger-kitűző jár!

A szükséges eszközök, a játék végén pedig az ajándék kitűző a recepción vehetők át. Időtartama kb. 60 perc. Ajánlott életkor: 10-99 éves korig

 

VÁROSI SÉTA

16.00-17.00 Zsidó iparosok Óbudán

Óbuda egykor nagyhírű és nagyszámú zsidó lakossága elsősorban kereskedelemmel és iparral foglalkozott. Boltjaik és gyáraik az óbudai zsinagóga környékén működtek, leginkább a Lajos utca mentén. Egy kellemes séta keretében most megismerkedhetünk az óbudai ipar- és gazdaságtörténet egyik legizgalmasabb szeletével.

A séta a recepcióról indul.

 

LIVE GUIDE ÁLLOMÁSOK

Az éjszaka folyamán a gyűjteményekben dolgozó muzeológus kollégáink kalauzolják Önöket korszakokon, témákon, műtárgyakon át! Az egyes kiállítóterekben 2-2 órás idősávokban mutatják be az általuk kiemelten ismert egységeket, kutatási témákat, felhívják a figyelmet a műtárgyak rejtőzködő történetére és szívesen beszélgetnek kedvenc műtárgyaikról.

18.00-20.00 Jacquard – A szövőgépek királynője

Az országban egyedülálló, működőképes Jacquard szövőgép! Az érdeklődők ezen az éjszakán bepillanthatnak a múzeum egy különleges termébe, megismerkedhetnek az itt található titokzatos szövőgéppel és annak történetével.

Helyszín: Jacquard-terem

18.00-20.00 A gyár, amit Ferenc József császár sem tudott kihagyni

Családi manufaktúrából gyár – avagy hogyan vált a kezdetben kapualjban felállított szövetkereskedésből még a császár érdeklődését is felkeltő termelőüzem. Programunk során rávilágítunk a másfél évszázados fejlődés első, legizgalmasabb állomásaira: milyen fontos fordulópontok történtek a Goldberger család betelepülésétől egészen a nemesi cím elnyeréséig, 1867-ig?

Helyszín: 1-2. terem

18.00-20.00 A textilgyáros zseni – Goldberger Leó

Guba Ildikó szerzőnél talán senki sem ismeri jobban Goldberger Leót, a „textilgyáros zsenit”, akinek élettörténetét többéves kutatómunkával összegezte „A halál nem program” című könyvében. Könyve egyszerre igényes szakmunka, valamint érdekfeszítő és megrendítő olvasmány.

Ezen az éjszakán a két világháború közti időszak gazdasági- és közéletének e kiemelkedő, a „Goli” világhírnevét megalkotó személyét mutatja be az érdeklődőknek, akik így nem csupán a zseniális, de néha rideg pénzembert, hanem a gondokkal küzdő családapát és férjet is megismerhetik. Emellett az is végigkísérhető, hogy a vertikális vállalattá fejlődött üzemben készített textíliák miként hódították meg a világot, a folyamatos újításokkal előállított egyedi termékek mekkora nemzetközi elismerést vívtak ki a Golinak.

Helyszín: 4. terem

21.00-23.00 Családregény

A 18. század végén alapított, mindössze három főből álló kékfestő manufaktúrából a Goldberger család másfél évszázad alatt világhírű textilgyárat hozott létre. Kivételes képességű férfiak álltak a gyár élén, bár legtöbbjük életének részletei sajnos a múlt homályába burkolóznak. A gyár utolsó, legnagyobb formátumú vezetője, Goldberger Leó, valamint párizsi emigrációba kényszerült lánya, Friderika hosszú és küzdelmes utat jártak be, életük bővelkedett kalandokban és tragédiákban egyaránt. Most a családfa tövében igyekszünk felvillantani néhány mozzanatot kalandos életükből.

Helyszín: kiállítás bejárata, családfa

21.00-23.00 Az „ördögi” kékfestés

Mi is az a kékfestés és miért tartották ördögi technikának? Honnan származik és hogyan jutott el Európába? Kit vagy mit kell kihúzni a csávából? Egyáltalán mi köze van a „pap”-nak a kékfestő műhelyhez? Az éjszaka folyamán az érdeklődők megismerkedhetnek a kékfestéssel és annak történetével.

Helyszín: 1. terem

21.00-23.00 Nyomott minták nyomában

Képzeletbeli látogatást teszünk a gyár fénykorának textilmintatervező műhelyébe, „végigsétálunk” a Budapesti Nemzetközi Vásárok Goldberger pavilonjai előtt és megtekintjük a világhírű Goldberger-Bemberg Parisette műselymet, az 1930-as évek független nőjének textilkreációját! Emellett megismerjük egy igazi ipari óriás, a rouleaux („ruló”) hengernyomógép működését, sőt betekintünk az 1896-os millenniumi kiállításon bemutatott Goldberger kékfestő kelmék és színes kartonok művészeti hátterébe.

Helyszín: 3-4. terem

 

Ezen a napon a Goldberger Textilipari Gyűjtemény 14.30 órakor nyit. Kiállításunk, valamint programjaink minden látogató számára kizárólag Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók, amelyet elővételben is megvásárolhatnak a múzeum recepcióján, valamint a Jegymester felületén.

A Múzeumok Éjszakája teljes programkínálatát itt találja: muzej.hu

Az Óbudai Múzeum programkínálatáról itt tájékozódhat.

 

Programjainkon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

 

Találkozzunk ismét az év legnagyobb kulturális eseményén! 

 

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK