KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI - INGYENES BELÉPÉS 2021. SZEPTEMBER 18-ÁN

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2021. szeptember 18-án, szombaton ingyenes a belépés a Goldberger Textilipari Gyűjteménybe, amely a Goldberger-család egykori lakóházának, valamint az abból kinövő, világhírű textilgyárának eredeti helyszínén található. 

Goldberger Ferenc az óbudai fő utcában vásárolta meg azt az 1750 után épült, jellegzetes egyemeletes barokk épületet, amely ma múzeumként funkcionál. A ház alsó szintjén 1776-ban nyitotta meg textilboltját, majd 1784-ben itt rendezte be kékfestő műhelyét. Az emeleti szobákban a család lakott. Goldbergerék folyamatosan bővítették a festőüzemüket, újabb épületszárnyakat vásároltak és emeltek, mígnem az 1842-es gyári privilégium elnyerésekor már két épülettraktussal rendelkeztek, amelynek elválasztó tengelye a későbbi Fényes Adolf utca volt.

Az eredeti kékfestő üzem épületében kapott helyet „A Goldberger” című kiállításunk, amely a textilgyáros család és vállalkozásuk két évszázados történetét mutatja be számos interaktív elem segítségével. Öt korszakon keresztül lehetünk szemtanúi egy néhány fős manufaktúra világhírű textilgyárrá fejlődésének, majd az államosítás utáni időszaknak egészen 1997-ig, a gyár végső bezárásáig.

A Goldberger Textilipari Gyűjteményben egy különleges szövőműhely is látható, amelyet a 19. századi gyárépület egyik szárító- és kikészítőhelyiségében alakítottak ki. E teremben egy működőképes, lyukkártya vezérlésű Jacquard szövőgép kerül bemutatásra, amelynek alsó része a 19. században, szövőfeje pedig 1910-ben, a Láng Gépgyárban készült.

A terem téglafalában egy eredeti Kovács Margit kerámia dombormű is látható, amely P. Szabó Éva aranykoszorús takácsmesternek és textiltervező iparművésznek állít emléket, annak 1937-es műhelyalapítására emlékezve.

A Kulturális Örökség Napjai teljes kínálatát itt találja.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK