ADVENT ÓBUDÁN 2021 - PROGRAMJAINK

2021 adventjén az alábi programokkal várjuk Látogatóinkat! 

 

KIÁLLÍTÁS

2021. november 27 - 2022. január 30. között: Karácsonyi Műselyem Gardrób / Női ünnepi viseletek a két világháború között – Pop-up kiállítás

A színes, festett és nyomott mintás kelmék történetében valódi forradalomnak számított az 1920-as évek végén megjelenő műselyem. Műselymet minden jelentősebb textilgyártó cég - így a Goldberger gyár is - előállított és forgalmazott, számtalan variánsban létezett az európai textilpiacokon: a habkönnyű fehérnemű- és bélésanyagoktól kezdve a lenge virágmintás nyári ruhákon és köntösökön át a súlyosabb, elegáns estélyi ruhákig, japán köpenyekig.

Pop-up kiállításunk az 1930-as évek női alkalmi műselyem öltözeteit hívja életre, amelyeket a hölgyek és asszonyok a karácsonyi ünnepek alkalmával családi és baráti körben viseltek. Az ünnepi kreációkba öltöztetett próbababák segítségével életre kel a Horthy-korszak magyaros viselete, a keleti műselymet és a párizsi eleganciát utánzó Goldberger-Bemberg Parisette öltözék, egy pipacsmintás fekete selyemköltemény, egy sötét selyemzsorzsett kisestélyi, egy bársony kosztüm, valamint pompás és exkluzív báli ruhák.

Tartsanak velünk egy rendhagyó időutazásra, amelynek keretében megidézzük, mit viseltek nagyanyáink és dédanyáink a két világháború közötti karácsonyokon!

A pop-up kiállítás az állandó kiállítás belépőjegyével látogatható. 

 

TÁRLATVEZETÉSEK

2021. december 3., péntek 17.00-18.00 Virágzó textilek. Gyári textilmintatervezők és az 1930-as évek mintatrendjei

Hogyan készült a több színben pompázó, festett, nyomott, mintás textil a textilgyárak és önálló iparművészeti műhelyek tervezőasztalain? Ki és hogyan rajzolta, tervezte meg őket, hogyan lett belőlük végül kész termék? Milyen mintatrendek, textilanyagok, stílus- és divatirányzatok voltak az 1930-as években az óbudai Goldberger-gyárban és Magyarországon?

A tárlatvezetésen ezekre keressük a választ a műtárgyak, mintakönyvek, tervezői hagyatékok segítségével, megidézve a Goldberger-gyárban is tervező iparművészeket: Lakatos Artúrt, P. Szabó Évát és F. Györffy Annát.

 

2021. december 7., kedd 11.00-12.15 Goldberger-galaxis – Tárlatvezetés

A Goldberger… Család, textilgyár, brand. Egy világhírű magyar gyár és a mögötte álló tragikus sorsú család történetét ismerhetik meg tárlatvezetésünk résztvevői. Átfogó képet nyújtunk arról a nagyívű fejlődésről, amely során egy 18. század végén megalakuló, kis kékfestő manufaktúrából másfél évszázad alatt hazánk egyik legnagyobb textilvállalata jött létre. Mindeközben megismerjük a Goldberger család öt generációjának személyes történeteit, sorsfordulóit, továbbá számos interaktív eszköz segít megérteni a különféle textilfestési eljárásokat is.

 

2021. december 11., szombat 10.30-11.30 Az „égi kék” története. A kék pigmentpor diadalútja – Tárlatvezetés és ásványbemutató

Cölinkék, lapis lazuli, koblatkék, azúrkék… A kék szín megannyi változata, melyekben a középkorban kialakult művészeti és festészeti színhierarchia értelmében a lapis lazuli ásvány kékje vált az égi királyság, a mennyország és Mária szimbólumává. A keresztény művészetben a katolikus liturgiához kapcsolódó, a bűnbánatot, a szent fegyelmet jelképező lilás-kék, későbbiekben a lila szín is szakrális szimbólum volt. 

A tematikus tárlatvezetés során megismerkedhetünk a kék pigmentporok és a velük szoros kapcsolatban álló indigio tinctoria növényből nyert indigókék történetével. Egy ásványi pigmentporokat és festékeket bemutató középkori fonal- és kelmefestő műhelybe is betekinthetünk, amelynek során a kékfestés és a színes kartonnyomás technikája, továbbá a bennük rejlő „kék gőzös” ördögi erők komplex háttértörténete is világossá válik.

 

A tárlatvezetések ingyenesek, védettségi igazolvány felmutatását kérjük.

Max. létszám: 15 fő. Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az adventi időszakban is!

 

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK