BUDAPEST ART WEEK

Immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Art Week, az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, amely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze, és tíz napon át több mint kilencven kiállítással és azokhoz kötődő programokkal várják a nagyközönséget. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény rendhagyó tárlatvezetéssel csatlakozik e nagyszabású rendezvénysorozathoz.

 

"Virágzó textilek." Gyári textilmintatervezők és az 1930-as évek mintatrendjei

Hogyan készült a több színben pompázó, festett, nyomott, mintás textil a textilgyárak és önálló iparművészeti műhelyek tervezőasztalain? Ki és hogyan rajzolta, tervezte meg őket és hogyan lett belőlük késztermék? Milyen mintatrendek, textilanyagok és divatirányzatok voltak az 1930-as években az óbudai Goldberger gyárban és Magyarországon? A tárlatvezetésen ezekre keressük a választ a műtárgyak (mintakönyvek és tervezői hagyatékok) segítségével.

 

Időpont: 2020. október 21., szerda 17.00-18.00 

 

A Budapest Art Week összes programjára érvényes jegy és karszalag a Goldberger Textilipari Gyűjteményben is elérhető. Árak:

Teljes árú 10 napos bérlet: 8.000 Ft

Diák/Nyugdíjas 10 napos bérlet: 5.000 Ft

Napi karszalag egységesen: 2.500 Ft/nap

A programokra regisztráció csak a rendezvény honlapján lehetséges: www.bpartweek.hu

ILYEN VOLT - NŐK ÓBUDÁN A TEXTILMÚZEUMBAN CSOKISZÖKŐKÚTTAL ÉS BESZÉLGETÉSSEL EGYBEKÖTÖTT DIVATBEMUTATÓ

Idén a közös nőnap köré szerveződött a sikeres nők tematika. Március 6. és 10. között Nők Óbudán címmel közös nőnapi rendezvénysorozattal és ingyenes belépéssel várta az érdeklődőket négy óbudai múzeum: az Aquincumi Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kassák Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény.

INTERNET FIESTA - KINCSEINK AZ INTERNETEN

Miért és kinek jó, ha egy múzeum megjelenik a Világhálón? Hogyan tudnánk az eddig raktárakban, kiállításokban féltve őrzött kincseinket a nagyközönség elé tárni úgy, hogy mindeközben közösséget is építünk? Ezekről a kérdésekről beszél az Óbudai Múzeum munkatársa, Révész Nándor muzeológus a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Krúdy Gyula Könyvtára Internet Fiesta - Kincseink az Interneten című programjához kapcsolódva.ÚJVILÁG ÓBUDÁN – VÁROSTÖRTÉNETI SÉTA A HOSSZÚLÉPÉSSEL

A Hosszúlépés és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény szervezésében 2016. március 20-án, vasárnap 11 órától különleges várostörténeti sétára invitáljuk az érdeklődőket. A séta egyik érdekessége, hogy a múzeum elzárt termében álló, 1910 körül készített Jacquard szövőgép is megtekinthető lesz!

IDEGENVEZETŐI VILÁGNAP 2016

2016. február 25-28. között kerül megrendezésre fővárosunkban az Idegenvezetői Világnap. Az esemény keretében, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, a BKIK Idegenvezetői Továbbképző Központja szervezésében, budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

NŐK ÓBUDÁN – KÖZÖS NŐNAP AZ ÓBUDAI MÚZEUMOKBAN! - BETELT!

Négy óbudai múzeum – Aquincumi Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kassák Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény – 2016. március 6 és március 10. között közös nőnapi rendezvénysorozattal és ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket. 
A Goldberger Textilipari Gyűjteményben 2016. március 10-én 18:00 órátol várjuk az érdeklődőket.

A GOLDBERGER... - INGYENES TÁRLATVEZETÉS

A "Goldberger" fogalom... 2016. január 24-én, vasárnap 14 órától bemutatjuk, miként épített egy elhivatott és tehetséges család öt generációja világcéget, miközben a textilnyomás technológiáinak változását is érthetővé tesszük. A tárlatvezetés és hozzá kapcsolódóan a belépés is ingyenes. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

EPSON TEXTILNAP A GOLDBGERGER TEXTLIPARI GYŰJTEMÉNYBEN

2015. november 19-én az EPSON Magyarország Textilnapot szervezett, melynek a Goldberger Textilipari Gyűjtemény adott otthont. Az eseményen a legmodernebb, nagyteljesítményű EPSON nyomtatók működését ismerhették meg az érdeklődők, amelyekkel nem csupán textilre, függönyre, redőnyre, falikárpitra, huzatra, párnára, babzsákra, de kerámiára, csempére, műanyagra, fémre is lehet nyomtatni.

EGY IKONIKUS FOGALOM: JACQUARD! - INGYENES TÁRLATVEZETÉS

2015. október 17-én, szombaton 14 órától rendhagyó tárlatvezetésünk végén nem mindennapi élmény: egy eredeti, több mint 100 éves Jacquard szövőgép várja a látogatókat! A program ingyenes, szeretettel várjuk a textilipar iránt érdeklődőket!

GOLDBERGERES AJÁNDÉKCSOMAG AZ UTAZZ KUTYÁVAL! KAMPÁNY NYERTESÉNEK

Magyarország első kutyabarát múzeumaként a Goldberger Textilipari Gyűjtemény is csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. "Utazz Kutyával" kampányához. A 20.000 Ft értékű Goldberger ajándékcsomagot (mely Goldbergeres jutalomfalat táskát, kutyakendőt és múzeumi belépőt tartalmaz) Bea Brigitta nyerte. Szívből gratulálunk!

ILYEN VOLT - SIKERES NŐK A TEXTILMÚZEUMBAN. BORKÓSTOLÓVAL ÉS BESZÉLGETÉSSEL EGYBEKÖTÖTT DIVATBEMUTATÓ

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében 2015. október 15-én Vámos Magda – a Magyar Divatszövetség elnöke – beszélgetett sikeres nőkkel sikerről, titkokról, divatról… A kifutón a ’80-as évek sztármodelljei mutatták be tehetséges és sikeres divattervezők őszi kollekcióját. A bemutató után lehetőség nyílt a 2012-ben az „Év tokaji bortermelője” címet elnyert Bárdos Sarolta borait megkóstolni, valamint a Kemenes Cukrászat is kóstolóval várta az érdeklődőket.

STRUKTÚRA-FAKTÚRA-KULTÚRA

Bár a Design Hét véget ért, 2015. október 14-ig még látogatható a Modell Divatiskola végzőseinek "Struktúra-Faktúra-Kultúra" kiállítása, amely a tradicionális textil technikák struktúrák, faktúrák újragondolásából született. A kollekciókban izgalmas felületek, érdekes anyagtársítások gazdagítják a különböző stílusú ruhadarabokat, kiegészítőket, jelmezeket, maketteket. A kiállítás ingyenesen megtekinthető.

DESIGN HÉT 2015. SZEPTEMBER 25 - OKTÓBER 4.

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény immár másodszor csatlakozik a Design Hét rendezvénysorozathoz, idén befogadó helyszínként. 2015. szeptember 25-től október 4-ig az Óbudai Egyetem RKK Ipari termék- és formatervező mérnöki szak, illetve a Modell Divatiskola hallgatói mutatkoznak be csak most látható kiállításaik, workshop és divatbemutató révén. A Design Hét ideje alatt a múzeum és a programok is ingyenesen látogathatóak.

CULTURE STRUCTURE FACTURE DIVATBEMUTATÓ - ILYEN VOLT!

A Modell Divatiskolában hagyomány, hogy a végzős osztályok a szakmai vizsgára készített saját tervezésű és kivitelezésű vizsgamunkájukat látványos divatbemutató keretében vonultatják fel. A divatbemutatónak idén is a Goldberger Textilipari Gyűjtemény ad otthont, 2015. június 26-án, pénteken 17 órától. A rendezvény ingyenes. Szeretettel várjuk a fiatal tehetségek munkái iránt érdeklődőket!

A rendezvényről készült fotók megtekinthetőek a képgalériában!

ÜNNEPRE HANGOLVA - ADVENTI PROGRAMOK 2014

Az adventi időszakban igazán ünnepi programokkal várunk mindenkit: segítünk elkészíteni ünnepi sminket, a re-textil jegyében apró ajándékokat, és visszatekintünk a csaknem 100 évvel ezelőtti alkalmi divatra is. Programjainkat kicsiknek és nagyoknak egyaránt szeretettel ajánljuk!

KONTEXTUS - STÍLUS ÉS DIVAT MAKÁNY MÁRTÁVAL

2014. november 07-én, pénteken 18 órától a konTEXTus sorozat vendége ezúttal Makány Márta divattervező. Ars poeticája: "Légy önmagad és érezd jól magad!" Akik ismerik a tervezőt, tudják: ahogyan kreációiból, belőle is belső kisugárzás árad magával ragadóan.

KONTEXTUS - KORTALAN DIVAT

Az Idősek Világnapjához kapcsolódóan 2014. október 2-án, csütörtökön 15.00 órától a Magyar Divat Szövetség közreműködésével kitekintünk a múlt divattörténeti emlékeire, öltözködéssel és viselkedéssel összefüggő kérdéseire. Vetített képes és élő divatbemutató segítségével tesszük valóságossá, hogy a "kortalan divat" jegyében mit, mikor, hol, milyen korosztálynak hogyan kell, hogyan illik viselnie.

GEOMETRIC FASHION SHOW

2014. június 6-án, pénteken 17 órától a Modell Divat Iskola végzős textiltervező osztálya divatbemutatót tart a szakmai vizsgára készített saját tervezésű és kivitelezésű ruháiból. A vizsga témája a geometria. A belépés ingyenes.

GOLDBERGER DESIGN VÁSÁR

2013. december 14. 10-18 óráig

Az advent a várakozás, az ünnepre hangolódás és készülődés időszaka. A Goldberger Műhely design vásárán fiatal magyar alkotók, iparművészek, designerek munkáiból válogathatnak a hozzánk látogatók.

KÖTÉSPONTOK

Szemtől-szemben a textiltervezők mai generációjával!

Nyitott műhely, fórumhelyszín fiatal tervezők találkozására és a széles közönség előtti bemutatkozásra. Miként viszonyul a tervezőművész a különböző művészeti ágakhoz? Hogyan hatnak ezek egymásra egy-egy alkotáson belül? Hol kapcsolódnak nagyanyáink a kortárs tervezőkhöz? Handmade vagy ipari? Gyári hulladék vagy recycling? Innováció a  textiltervezésben: 3D nyomtatás? Textilek az irodalomban, a színművészetben, az építészetben.

A 'KÖTÉSPONTOK' címmel megrendezett előadás sorozat első estjén fiatal művészek és designerek mutatkoznak be.

Időpont: 2013. december 13. 19.30

A programra a belépés ingyenes. 

MÚZEUM SZÜLETETT!

2013. október 10. 18.00-22.00

A Goldberger Műhely előadássorozatának első programjaként Budapest legújabb múzeumával, a Goldberger Textilipari Gyűjteménnyel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ezen az estén a múzeum 18- 22 óráig várja a látogatókat.

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK