ÓBUDAI KULTÉJ - 2021. JÚLIUS 31.

Idén második alkalommal jön az Óbudai KultÉj! 

A harmadik kerületi kulturális helyszínek (melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is találhatók) összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Július 31-én, szombaton egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat!

 

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.500 forintért megváltott karszalaggal minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek. Az óbudai és egyéb kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek. A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény beltéri programjain csak védettségi igazolvánnyal, városi sétáján azonban védettségi igazolvány nélkül (VN) is részt lehet venni.

 

FOLYAMATOS PROGRAMOK 15.00-24.00

Pop-up kiállítás: Mű/Selyem Gardrób

Légy a GépÓvó Liga tagja! – Nyomozós játék

KREATÍV WORKSHOP 17.00-21.00

My Little Pets – KACs Műhely

PROGRAMOK

16.00-17.00 Zsidó iparosok Óbudán – Városi séta (VN)

17.00-17.40 Virágzó textilek az 1930-as években. Gyári textilmintatervezők és mintatrendek – Tárlatvezetés

18.00-20.00 Goldberger Leó, a textilgyáros zseni – Előadás, beszélgetés Guba Ildikó szerzővel

20.00-22.00 Egy éj Botanikával. A festőnövények színes világa – Beszélgetés és festőnövény bemutató Hajgató Sára iparművésszel

22.30-23.10 A KÉK POR története, avagy mivel kékítettek elődeink? – Tárlatvezetés és ásványbemutató

 

A programok részletes leírását a cikkben találja. Szeretettel várunk minden érdeklődőt ezen az éjszakán is!

TEXTILTÁBOR - 2021. AUGUSZTUS 9-13.

MÚZEUMI TEXTILTÁBOR A GOLDBERGER TEXTILIPARI GYŰJTEMÉNYBEN

Korosztály: 11-14 év

Időpont: 2021. augusztus  9-13., hétfőtől péntekig

Idei táborunkban délelőttönként megismerkedünk a Goldberger gyár történetével, beszélgetünk a sikerről, a divatról, valamint a különféle textilmintázásai eljárásokról. Délutánonként egyedi textiltáskát mintázunk, párnahuzatot batikolunk és zokniállatokat varrunk. Pénteken pedig minden résztvevő megmutathatja alkotásait egy kis kiállítás keretén belül.

Ügyelet: 8:00-16:30 (foglalkozás: 9:00-16:00)

A tábor ára: 28.000Ft/fő/5 nap (testvéreknek: 26.000Ft/fő/5 nap), ami tartalmazza a napi egyszeri meleg étkezést. Tízórait és uzsonnát, kérjük, hozzanak magukkal! Hűtőt biztosítunk.

Létszám: 8-10 fő

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 2.

Bővebb információ és jelentkezés: Szundi Anett: szundi.anett@obudaimuzeum.hu +36 70 685 2381

Szeretettel várjuk az alkotókedvű gyerekeket!

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében az alábbi ingyenes programokkal várjuk látogatóinkat:

 

Goldberger-galaxis - Tárlatvezetés

A Goldberger… Család, textilgyár, brand. Egy világhírű magyar gyár és a mögötte álló tragikus sorsú család történetét ismerhetik meg tárlatvezetésünk résztvevői. Átfogó képet nyújtunk arról a nagyívű fejlődésről, amely során egy 18. század végén megalakuló, kis kékfestő manufaktúrából másfél évszázad alatt hazánk egyik legnagyobb textilvállalata jött létre. Mindeközben megismerjük a Goldberger család öt generációjának személyes történeteit, sorsfordulóit, továbbá számos interaktív eszköz segít megérteni a különféle textilfestési eljárásokat is.

Időpontok:

2020. október 2., péntek 16.00-17.00 

2020. október 15., csütörtök 11.00-12.00 

2020. október 28., szerda 11.00-12.00 

2020. november 7., szombat 10.00-11.00 - ELMARAD!

 

A titokzatos lyukkártya – Jacquard. Tárlatvezetés - BETELT!

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény egyik hátsó termében került kialakításra a Jacquard szobaként ismert kiállítóterem, amely a világhírű francia találmányt, a Jacquard szövőgépet mutatja be. A látogatók számára csak kivételes eseményeken megnyitott műhely ez alkalommal szakmai tárlatvezetéssel kerül bemutatásra, melynek során feltárul a szövött, mintás textil rejtélye, a figurális kárpit és szőnyeg alkotás műhelytitka és világossá válik egy középkori típusú tervező- és szövőműhely működése is.

Időpont: 2020. október 6., kedd 16.30-17.30 BETELT!

 

A titokzatos KÉK POR története, avagy mivel kékítettek elődeink? Tárlatvezetés és bemutató 

A képző-, ipar- és textilművészetben alkalmazott különböző összetételű kék festékek, pigmentporok történetébe és azok festett és nyomott szöveteken való felhasználásába nyerhetünk betekintést a tárlatvezetés során. Megtudhatjuk, hogy az ókori és középkori kékfestő műhelyek és az újkori manufaktúrák milyen nyersanyagokkal és technikákkal festették meg színes, virágmintás, ezer színben pompázó kelméiket, vásznaikat. A specifikus, festékekre fókuszáló bemutató alatt kék ásványokkal, pigmentporokkal és festékekkel is megismerkedünk, valamint találkozunk a multifunkcionális felhasználású indigóval, amely évezredek óta a kék színű textilek (kékfestők) és táblaképek, falfreskók festékanyaga.

Időpont: 2020. október 13., kedd 16.30-17.30 

 

Légy a GépÓvó Liga tagja! – Időutazó nyomozós játék 

Egy messzi-messzi jövőben, sorozatos balszerencsék következtében a korábban fejlett technológia ismét a 18-19. századi ipari forradalom korához vált hasonlóvá. A társadalom két részre szakadt: a gépellenes Gépromboló Mozgalomra és a fejlődést támogató GépÓvó Ligára. Egy feltaláló barátod levélben kér tőled segítséget. A játék során kövesd az utasításait, a kiállítás segítségével utazz vissza az időben, hogy a megszerzett technikatörténeti információkat felhasználva megfejthesd a titkos kódot. Így fény derülhet annak a személynek a nevére, aki fontos ismeretekkel szolgálhat a GépÓvó Liga számára. A rejtvényfejtésért cserébe Goldberger-kitűző jár! Az önállóan végezhető nyomozáshoz szükséges eszközök a recepción vehetők át. A játék időtartama kb. 60 perc. Ajánlott életkor: 10-99 éves korig

Időpont: 2020. szeptember 29-november 11. között nyitvatartási időben bármikor

 

Tárlatvezetéseink ingyenesek, max. létszám: 20 fő. Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

ÓBUDAI KULTÉJ 2020. AUGUSZTUS 1. SZOMBAT 16-24 ÓRÁIG

Idén augusztus elsején egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat! A 3. kerületi kulturális helyszínek, melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is található, összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Ez lett az Óbudai KultÉj...

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.000 forintért megváltott jeggyel minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek, az óbudai kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek. A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény programjai:

 

16.30 „Virágzó textilek az 1930-as években” Tárlatvezetés

17.00 „A titokzatos lyukkártya – Jacquard” Tárlatvezetés

18.00 „Zsidó iparosok Óbudán” Városi séta

20.30 „A KÉK POR története, avagy mivel kékítettek elődeink?” Tárlatvezetés

21.30 „A szocreál selyem: a neylondzsörzé. A modern nő luxuskonfekciója” Tárlatvezetés

17.00-21.00 „Rendszerezz!” A Kacs Műhely kreatív workshopja: kártyatartók, bérlettokok, neszesszerek mintatervezése és varrása

16.00-24.00 „Légy a GépÓvó Liga tagja!” Rejtvényfejtésért cserébe kitűző jár!

 

A programok részletes leírását a cikkben találja. Szeretettel várunk minden érdeklődőt ezen az éjszakán is!

SZÍNEZD ÚJRA! - NYÁRI ALKOTÓTÁBOR

Idén harmadik alkalommal rendezzük meg a Goldberger Textilipari Gyűjteményben nyári alkotótáborunkat az Óbudai Múzeum szervezésében. A tábor időpontja: 2016. július 11-15. között. Szeretettel várjuk a 10-14 éves alkotni vágyó gyerekeket!

TEXTIL? NYOMÁS! - NYÁRI ALKOTÓTÁBOR

Nyári alkotótáborunk középpontjában mi más is állhatna, mint a textil? Az öt nap során sokféle textilfestési technikát kipróbálunk, hogy a tábor végére saját kiállításunkkal büszkélkedhessünk közönségünknek. A tábor időpontja: 2015. július 13-17. között. Szeretettel várjuk a 10-14 éves, alkotni vágyó gyerekeket!

NAGYSZÜLŐ-UNOKA DÉLUTÁNI PÁROS ALKOTÓTÁBOR

Ebéd utáni közös program a nyári szünetben!

Ha már forró az aszfalt, és nincs, ami hűsíthetné a rekkenő nyári hőséget, akkor gyertek, és a Goldberger gyár évszázados falainak hűvösében alkossunk együtt valami rendhagyót, valami közöset! Érkezhetsz nagyszülővel, nagybácsival, szomszédnénivel, bébiszitterrel is, a lényeg, hogy kipróbálhasd magad, hogy jó társaságban legyél, és közösen hozzatok létre valami egészen különlegeset! Időpontok: 2015. június 22-25. és július 6-9.

ÜNNEPRE HANGOLVA - ADVENTI PROGRAMOK 2014

Az adventi időszakban igazán ünnepi programokkal várunk mindenkit: segítünk elkészíteni ünnepi sminket, a re-textil jegyében apró ajándékokat, és visszatekintünk a csaknem 100 évvel ezelőtti alkalmi divatra is. Programjainkat kicsiknek és nagyoknak egyaránt szeretettel ajánljuk!

KAPCSOLAT, ELÉRHETŐSÉG
CÍM: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.
EMAIL: info@obudaimuzeum.hu
TEL.: +36 (1) 250-1020
NYITVA TARTÁS
Kedd-vasárnap: 10-18
Hétfő: szünnap

 

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1400 Ft
Kedvezményes: 700 Ft
ESEMÉNYEK